Obilježen Međunarodni dan volontera

Obilježen Međunarodni dan volontera

Kao i svake godine povodom Međunarodnog dana volontera, kojeg je 1985.godine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Udruženje "Žene sa Une" i Lokalni volonterski servis, koji djeluje u sklopu ovog Udruženja, se posebno posvete obilježavanju ovog dana.

Ovaj put je riječ o humanitarnoj akciji u kojoj su volonteri u trgovačkim centrima "Bingo" i "Konzum" prikupljali prehrambeno-higijenske artikle za porodice koje su u teškoj finansijskog situaciji.

"S obzirom na tešku ekonomsku situaciju naših sugrađana, ove godine smo Međunarodni dan volontera obilježili na najhumaniji način, a to je da naše sugrađane obradujemo i vratimo im osmijeh na lica, a što i sam naziv akcije govori "Jedan dar, jedan osmijeh"." - ističe Alisa Begić, koordinatorica Lokalnog volonterskog servisa.

U petak, 5.decembra, volonteri su od ranih jutarnjih sati obradovali porodice Kurtagić iz Orljana, Mujagić iz Klokota, Delić koja je nastanjena u Maloj Peći, Demirović sa Ružice te porodicu Hrnjić iz Cazina.

Peti decembar se smatra jedinstvenom prilikom za volontere i organizacije da proslave svoje napore, podijele vrijednosti i promovišu rad u svojim zajednicama, nevladinim organizacijama, vladinim i UN agencijama i privatnom sektoru.