Uskoro mobilni tim za pomoć socijalno ugroženim osobama na području USK-a

Uskoro mobilni tim za pomoć socijalno ugroženim osobama na području USK-a

Bihać, 27.08.2014.

Udruženje ''Žene sa une'' i njemačka nevladina organizacija Arbeiter Samariter Bund potpisale su ugovor o implementaciji projekta  ''Mobile Social Services''. U okviru ovog projekta djelovat će mobilni tim za socijalno ugrožene osobe na  području tri općine Unsko- sanskog kantona, Bihaća, Bosanskog Petrovca  i Cazina.

Riječ je o projektu koji se bavi problematikom socijalno ugroženih građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona. U Bosni i Hercegovini  18.56% stanovništva živi ispod granice siromaštva, i upravo zbog toga je ovakva inicijativa više nego dobrodošla.  Posebno su pogođene porodice s petoro i više djece, žene, Romska i druge etničke manjine, osobe s invaliditetom , te starije osobe koje se ne mogu brinuti same o sebi. Ovo su ciljne grupe na koje će mobilni tim obratiti najviše pozornosti u svome radu. Socijalni servisi koji  trenutno djeluju na prostoru Kantona unutar nevladinih organizacija, ali i zvaničnih institucija, nisu svima jednako dostupni, posebno osobama koje žive u  udaljenim ruralnim sredinama.

Aktivnosti mobilnog tima uključivat će kućne posjete, dostavu hrane i higijenskih potrepština, prijevoz korisnika do institucija poput bolnice, škole i sl. Podrška će biti dostupna i u vidu psihološke pomoći, a organizirat će se i različite radionice, te kulturne i obrazovne aktivnosti.  Problemi koji muče socijalno ugrožene su mnogobrojni , a istraživanja su pokazala da to nisu uvijek manjak financijskih sredstava ili neadekvatna zdravstvena njega, već i usamljenost, odnosno nedostatak interakcije s drugim ljudima.  Imajući to na umu, mobilni tim će pružati pomoć svojim korisnicima i kroz neformalna druženja poput šetnji u prirodi, gledanja filmova ili čitanja dnevnih novosti. Članovi mobilnog tima bit će na raspolaganju svaki radni dan  od 08:00 do 16:00 sati.

Projekt će se raditi u suradnji sa centrima za socijalni rad  koji posjeduju adekvatne  podatke o  onima kojima  su najpotrebnije usluge  mobilnog tima.  Ovim projektom  u početku će  biti obuhvaćeno oko 200 korisnika, međutim taj broj će vremenom najvjerojatnije  rasti s identificiranjem novih problema i potreba socijalno ugroženih na ovom području.