Volonteri Udruženja ''Žene sa Une'' obilježili Međunarodni dan starijih osoba

Volonteri Udruženja ''Žene sa Une'' obilježili Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasili su Ujedinjeni narodi 1990. godine, želeći tako pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i kako bi potakli zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo prema njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.

Istraživanje koje je provelo  DCKBiH pokazalo je da će u ukupnoj populaciji stanovništva BiH do 2015. godine učešće osoba starijih od 60 godina iznositi 21,1 posto i da su stari ljudi u BiH najugroženija populacija u Europi. Gotovo 27 posto osoba starijih od 60 godina ne uživa nikakva prava iz penzionog osiguranja, a gotovo 50 posto korisnika prava na penziju u FBiH ostvaruje pravo na minimalnu penziju u iznosu nešto više od 310 KM.

Više od 32 posto ispitanika navelo da je u riziku da bude životno ugroženo u slučaju zimske elementarne nepogode . Svaki drugi penzioner  izdvaja oko 160 KM za režijske troškove i ogrjev, 50 KM za lijekove i druge zdravstvene usluge, a 100 KM ostaje za ishranu i odijevanje .

Ovaj dan je prilika da se sugrađanima treće životne dobi zahvali  na  cjeloživotnom radu i prenošenju životnih iskustava na mlađe naraštaje, ukaže na starije osobe kao važne članove društva, te da im se osigura adekvatna skrb i poželi dobro zdravlje i još puno lijepih trenutaka ispunjenih srećom i zadovoljstvom.

U povodu Dana starijih osoba volonteri Udruženja ''Žene sa Une'' i učenici OŠ Harmani I iz Bihaća posjetili su danas majku Asimu i obradovali je prigodnim poklonima. Akcija se nastavlja i sutra, te je u planu obilazak još nekoliko naših starijih sugrađana.